I. Pszichiátriai rehabilitációs osztály

Utoljára módosítva: 2022-05-17

Rehabilitációs osztályunk 1993 óta működik. 2007-ig Dr. Bencsik József főorvos vezette. Osztályunk fő feladata az idült, elsősorban időskorú pszichiátriai betegek tartós kórházi kezelésének és rehabilitációjának biztosítása, megszabott időhatár nélkül. Az osztály 96 ággyal rendelkezik, ebből 40 ágy zárt rendszerben, 56 ágy pedig nyitott részlegként működik. 2009 évben átlagosan 96%-os ágykihasználtsággal dolgoztunk.Az osztály felvételi területe Dél-Pest megye 20 települése, így közel 130 ezer lakos számára biztosítjuk szükség esetén a pszichiátriai kórházi kezelést

Osztályunkra többnyire Intézetünk társ osztályairól kerülnek átvételre betegek, de háziorvosi vagy szakorvosi beutaló alapján is veszünk fel betegeket. A kórházi felvétel önkéntes kérelem alapján történhet cselekvőképes betegek esetében, illetve korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen betegek közeli hozzátartozóinak írásbeli kérelme alapján. Minden beteget, illetve hozzátartozót a felvételt megelőzően részletesen tájékoztatunk a kórházi kezelés menetéről, feltételeiről, körülményeiről.

A törvényes előírásoknak megfelelően biztosítjuk a betegek jogait személyi szabadságuk gyakorlásában, az orvosi titoktartás szellemében, valamint szabad kapcsolattartást hozzátartozóikkal és a szabad vallásgyakorlást. Osztályunk fő szakmai profilja az idős pszichiátriai betegek gyógyítása és ápolása, valamint az idült pszichiátriai kórképek kezelése. A gyógykezelésben igyekszünk megvalósítani a biológiai és szocio-pszichoterápiás módszerek ötvözését.

A gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés szabályait szakmai protokollban fektettük le a tudomány mai állásának megfelelő korszerű módszereket alkalmazva. A biológiai kezelések közül kizárólag gyógyszeres kezelést alkalmazunk, elektromos sokk-kezelést nem. A gyógykezelést megelőző testi és pszichiátriai kivizsgálást követően állítjuk be, és a beteg állapotától függően szükség szerint változtatjuk. A szükséges gyógyszereket kórházunk biztosítja, beadásukat szakképzett ápolószemélyzet végzi és e1lenőrzi. Infúziós kezelést csak orvos végez. A biológiai kezelés mellett szocio-pszichoterápiás módszereket is alkalmazunk, elsősorban viselkedés-terápiás és kognitív tréningeket, csoportos és egyéni pszichoterápiás formában.

A betegek állapotát rendszeres napi viziteken követjük, időszakosan – szükség szerint – ismételt kiegészítő vizsgálatokkal (labor, RTG, EKG, stb.). A betegek testi bajainak kivizsgálására szükség szerint igénybe vehetjük kórházunk szakorvosainak segítségét konzíliumok során, gyakorlatilag minden orvosi szakmában. A betegek részére – állapotuktól függően – biztosítjuk a hétvégi adaptációs szabadságok igénybevételét, illetve kérésre történő hazabocsátásukat a rehabilitáció és az elérhető reszocializáció reményében.

Az osztályon 23 ápoló dolgozik közvetlenül a betegágy mellett. Az ő munkájukat 10 egyműszakos dolgozó segíti.
A betegek pszichés támogatásában, pszichoterápiás kezelések végzésében Kostyalik János pszichológus aktív részt vétele is elengedhetetlen.

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGÁK
Dr. Polyák Éva osztályvezető főorvos pszichiátria, rehabilitáció, pszichoterapeuta
Dr. Koncz Éva szakorvos pszichiátria, rehabilitáció

AZ OSZTÁLY PSZICHOLÓGUSAI:

Kostyalik János
Siposné Barócsy Veronika

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Osztályvezető főorvos: Dr. Polyák Éva
telefon mellék: 145
e-mail cím: Polyak.eva@toldykorhaz.hu
Vezető ápoló: Tűri Istvánné
telefon mellék: 292
e-mail cím: Turi.istvanne@toldykorhaz.hu
Osztályos iroda telefonszáma: 290