Sürgősségi betegellátó osztály

Utoljára módosítva: 2024-01-19

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE

Intézményünkben 2006. február 01- én alakult meg az SO2 minősítésű Sürgősségi betegellátó Osztály. Ezáltal egykapus kórházi betegellátó rendszer került kialakításra, mely a betegek számára gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a kivizsgálást és a végleges ellátáshoz jutást. Az osztály dinamikus közegben működik, melynek következtében az évek során mind strukturálisan, mind funkcionálisan folyamatosan változott. Jelenleg a nap 24 órájában a hét minden napján fogadunk bármilyen akut betegséggel megjelenő beteget (kivéve a traumatológiai, szülészeti és gyermekgyógyászati eseteket) osztályunk Triage részlegén. Itt történnek az első vizsgálatok, melyek eredménye alapján a betegeket sürgősségi sorrendben vizsgálják tovább orvosaink. Az osztályon 12 órás műszakokban dolgozunk. A nappalos műszakban 2 vizsgáló csapat (orvos, ápoló, adminisztrátor, beteghordó), az éjszakai műszakban egy csapat dolgozik. Emellett a nappali műszakban egy csapattól függetlenül dolgozó ápoló felügyeli a fekvőbetegeket (erre a feladatra összesen 4 monitoros ágy áll rendelkezésünkre). Minden műszakban van műszakvezető ápoló és telefonon vagy személyesen elérhető szakorvos.

A betegellátás során figyelmünk fókuszában mindig a betegek maximális szintű ellátása áll. Osztályunk dolgozói reanimációs képzésben részesülnek, így, ha bármikor erre kerülne sor, mindig a legmagasabb szintű ellátást tudják nyújtani a rászoruló betegeknek. Kórházunkban napi 24 órában elérhető a legtöbb sürgősségi diagnosztikai vizsgálati módszer (EKG, vérgáz analízis, labor, RTG, UH, CT, endoszkópos diagnosztika és osztályos szakkonzíliumok), azonban szívkatéteres ellátásra, komplex érsebészeti műtétre, valamint stroke thrombolysisre a környező megyei kórházakba vagy országos intézetekbe tudjuk küldeni betegeinket (mindegyik 60 percen belül mentővel elérhető). Osztályunkon akut életmentő invazív ellátásra is van lehetőség (mellkas punctio, centrális véna biztosítás, pericardiocentesis). Kórházunk aneszteziológiai és intenzív terápiás Osztályára helyezzük a respirációt igénylő betegeket, akik transportjához mobil lélegeztető gépünk és monitorizálási felszerelésünk van. Betegkísérőink képzést kaptak a betegek állapotának értékeléséhez, így bármilyen osztályos transzport során, ha állapotváltozást észlelnek, tudják a megfelelő lépéseket. Ezáltal betegeink nemcsak az osztályon, de a transzportjuk során is biztonságban érezhetik magukat. Betegeink forgalma minden évben folyamatosan nő, jelenleg meghaladja az évi 17 ezret (az indulási évhez képest ez több mint 2 szeresére nőtt). A betegek 30-35%-a kerül felvételre az aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó osztályainkra, a többi beteget visszautaljuk az alapellátásba.

Mindemellett külön hangsúlyt fektetünk a betegekkel való kommunikációra, hogy ne csak a szakmai ellátás szintje legyen megfelelő, hanem a betegek komfort érzete és tájékoztatása is egy stresszes helyzetben. Mindebben kórházunk támogató légköre is sokat segít (taxi rendelésben segítünk, helyben elérhető büfé, gyógyszertár).

Az SBO dolgozói egy nagy csapatot alkotnak, akik nemcsak a betegeket támogatják, hanem egymást is. Rendszeres osztályértekezleteken, szakmai képzéseken és versenyeken veszünk részt, hogy ezek által is folyamatosan tanuljunk és növeljük a betegellátás színvonalát, építsük osztályunk közösségét. Munkánk eredményeként a városunkban működő szakképző intézet tanulói osztályunkon töltik a kötelező szakmai gyakorlatukat.

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

 

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
Dr. Deáki Jenő osztályvezető főorvos aneszt.- intenzív terápia
Dr. Buga László orvosigazgató h., szakmai vezető belgyógyászat, kardiológia
Dr. Biliczki Ferenc osztályvezető helyettes belgyógyászat
Dr. Nemes János szakorvos belgyógyászat
Dr Sipos Róbert szakorvos oxyológia
Dr Villám Bence rezidens

 

RÉSZMUNKAIDŐBEN

Dr. Péter Etelka főorvos sebészet, gasztroent.
Dr. Pajor Lajos szakorvos oxyológia
Dr. Tancsik Enikő szakorvos aneszt.-intenzív terápia

Vezető ápoló: Kósik Mária Beáta

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Telefon: +36/53/310-011

Orvosi szoba 522-es mellék
1. Vizsgáló 516-os mellék
2. Vizsgáló 521-es mellék
Triázs 557-es mellék
Röntgen 304-es mellék