Kardiológiai osztály

Utoljára módosítva: 2022-09-23

KARDIOLÓGIAI OSZTÁLY

Az osztály feladata Dél-Pest Megye lakosainak kardiológiai ellátása. Az 50 ágy megoszlása a következő: 6 coronaria őrző, 44 általános kardiológiai ágy. A területi fekvőbeteg ellátáson kívül regionális szakfeladatot végzünk. Végleges pacemaker beültetéseket, katéteres szívritmuszavar diagnosztikát, illetve katéteres ritmuszavart megszüntető kezeléseket is végzünk, döntően Pest megyei, részben Jász-Nagykun-Szolnok megyei és Bács-Kiskun megyei betegek számára.

Kórházunkban a kardiológiai fekvőbeteg ellátás és a speciális elektrofiziológiai és pacemaker tevékenység az osztályt 25 évig vezető meghatározó személyiségű osztályvezető főorvoshoz, Dr. Őze Bélához köthető.

Az utóbbi időben legjelentősebb feladatunkat képező heveny szívinfarktus ellátásának szakmai irányelvei jelentősen megváltoztak. A 12, maximum 24 órán belüli infarktusos betegeket azonnal tovább kell küldenünk katéteres centrumba. Osztályunk kiváló együttműködésben dolgozik a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Centrumával – mely korábban az év kórháza volt -, betegeink döntő többsége itt kerül ellátásra, de kapacitástól függően az ellátásban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, illetve ügyeleti időben a budapesti infarktus ügyeletet adó intézmények is részt vesznek. Intenzív Kardiológiai egységünkön legnagyobb számban szívritmuszavar, szívelégtelenség, tüdőembólia miatt kezelünk betegeket, fenti egységünkön átlagosan 700-800 körüli beteget fogadunk, itt az átlagos ápolási idő 48 óra.

1999-ben került sor a Coronaria Őrző felújítására és ezzel egyidejűleg egy elektrofiziológiai laboratórium és pacemaker műtő kialakítására. Speciális tevékenységünk a klinikai elektrofiziológia és a pacemaker implantáció, és katéter abláció. Végleges pacemaker beültetéseink száma évente 350-370 között mozog, amivel osztályunk az egyetemek után az országban a legtöbbet implantáló centrum. Néhány év óta bővülő számban végzünk a szívelégtelenség egyes eseteiben rendkívül hatékony, úgynevezett biventrikuláris pacemaker beültetéseket is. Évente átlagosan 90 elektrofiziológiai vizsgálatra, és 60-70 katéter ablációra kerül sor. A katéter ablációra 60-70 nap közötti várakozási idővel kerülhet sor a várólista nyilvános. Az osztály átlagos éves betegforgalma 2200-2400/fő, átlagos ápolási napok száma egy hét körül van.

AZ OSZTÁLYHOZ TARTOZÓ SZAKRENDELÉSEK ÉS AMBULANCIÁK

Kardiológiai szakambulancia (20-as főépület V. emeletén)

  • Itt végezzük a pacemakeres és az ICD-s betegek gondozását. Itt történnek a kórházban fekvő betegek ergometriás és Holter EKG, 24 órás vérnyomás monitor vizsgálatai, illetve speciális esetben a kórházból kibocsátott betegek kontroll műszeres vizsgálatai. A fenti ambulanciát a Kardiológiai osztály szakorvosai párhuzamosan a fekvőbeteg ellátással forgó rendszerben látják el.

Echokardiographias szakambulancia (20-as főépület VII. emeletén)

  • Évente 6500 körüli vizsgálat történik, melyből járó betegek részére végzett vizsgálatok száma 4000 körüli. A vizsgálatokat kardiológus szakorvos végzi, aki echocardiographias jártassági licens-sel rendelkezik.

TUDOMÁNYOS MUNKA

Osztályunk több mint 10 éve, és jelenleg is végez tudományos jellegű tevékenységet, ill. oktatást. Több nemzetközi multicentricus vizsgálatban vettünk és veszünk részt.

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGÁK
Dr. Hajkó Erik osztályvezető főorvos belgyógyászat, kardiológia, specializás: PM implantáció és elektrofiziólógia
Dr. Szűcs Gábor főorvos, osztályvezető helyettes kardiológia, specialitás: PM implantáció és elektrofiziólógia
Dr. Buga László főorvos belgyógyászat, kardiológia
Dr. Ferencz-Tóth László szakorvos belgyógyászat
Dr. Ticala Laura szakorvos kardiológia
Dr. Sallai Gergely szakorvos jelölt
Dr. Petró Flóra szakorvos jelölt
Dr. Sarmasági Bátor Ete rezidens
Dr. Eperjesi Orsolya rezidens
Dr. Kovács Barbara rezidens
Dr. Tóth Bettina rezidens

Részmunkaidőben

Név BEOSZTÁS SZAKVIZSGÁK
Dr. Bujdosó Ágnes főorvos anaesthesiológia, kardiológia

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Osztályvezető főorvos: Dr. Hajkó Erik

telefon mellék: 199

e-mail cím: Hajko.Erik[kukac]toldykorhaz.hu

 

Vezető ápoló: Oláh Erika

e-mail cím: Matyusne.Erika[kukac]toldykorhaz.hu

Osztályos iroda

telefon mellék: 283

 

Férfi oldal:

Nővérpult telefon melléke: 257

Betegtelefon: 414

Női oldal:

Nővérpult telefon melléke: 259

Betegtelefon: 415