Névadónkról

Utoljára módosítva: 2017-03-28

toldy_portreA ceglédi kórház névadója, Toldy Ferenc (Buda, 1805. augusztus 10. – Budapest, 1875. december 10.), kiváló orvos, nyelvész, irodalmár és történész, aki jeles résztvevője volt a múlt században a magyar függetlenségért és kultúráért küzdő szellemi mozgalmaknak.

Pályáját orvosként kezdte, a táplálkozástudomány és a járványok elleni harc területén ért el jelentős eredményeket, tíz évig tanszékvezető volt az orvosi egyetemen. Emellett bölcsészeti tanulmányokat folytatott, és fiatalon szenvedélyesen harcolt a magyar nyelv modernizálásáért.

A magyar tudományos szaknyelv egyik megalapítója. Történészi és irodalomtörténészi munkássága úttörő volt az 1500-as évek előtti írásos dokumentumok feltárásában és rendszerezésében. Ő írta meg az első magyar irodalomtörténetet, amit külföldi kapcsolatait kihasználva is népszerűsített. (Családja német eredetű volt. Eredeti családneve is német: Schedel; a Toldy felvett név.)

Számos tankönyvet és szöveggyűjteményt publikált, alapítója volt a Kisfaludy-társaságnak, amely a korabeli írók – köztük Petőfi és Arany – leghatékonyabb támogatója volt. Igazgatta az Egyetemi Könyvtárat, tagja volt az Akadémiának. Kiadója és méltatója volt írókortársainak, szervezőként átfogta az egész akkori magyar kultúrát.

A Kerepesi úti Nemzeti Sírkertben található síremléke, amelyet a Kisfaludy-társaság állíttatott