Infekciókontroll Osztály

Utoljára módosítva: 2022-06-01

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE

Intézményünkben az új, hét emeletes hotel épület felépítésével nyílt lehetőség Központi sterilizáló kialakítására 1970 tavaszán 2 db autoklávval – korábban minden osztály/részleg maga végezte a fecskendők és a tűk /az akkor elfogadott módszerek szerinti/ – sterilizálását. A Központi sterilizáló első vezetője, s egyben a kórház első higiénikusa, Dr. Jójárt József nyugdíjas gyermekgyógyász főorvos volt, a Központi steril vezető asszisztense pedig Bosznyai Lászlóné.

A hősidőkben házilag átalakított mosógépben történt az eszközök tisztítása, szárítása pedig infravörös lámpák alatt zajlott. 1978-ban Dr. Dálnoki Lenke lett az új osztályvezető, s Ecsediné Hajdú Zsuzsanna volt az első közegészségügyi- járványügyi felügyelő a kórházban. 1985 és 2007 között Balogh Istvánné látta el a felügyelői teendőket. Ebben az időszakban jelentek meg az egyszer használatos eszközök mellett a műanyag alapú eszközök, melyek sterilizálása végett etilénoxid gáz sterilizátor került beszerzésre.

1983-ban Dr. Kárteszi Márta került az osztály élére. Az ő vezetése alatt 2000-ben egy kibővített, már plazma sterilizátorral is felszerelt Központi sterilizáló került átadásra.

2003-2006. között Dr. Molnár Kornélia tanácsadóként segítette az osztály munkáját.
A Kórházhigiénés osztályt 2004-től Dr. Szalisznyó Ilona – megelőző orvostan és népegészségtan, belgyógyász, nefrológus szakorvos.

AZ OSZTÁLY FELÉPÍTÉSE

A Kórházhigiénés osztály jelenleg két szervezeti egységből áll, a Kórházhigiénés szolgálatból és a Központi sterilizálóból.

KÖZPONTI STERILIZÁLÓ

A sterilizálás az alapfeltétele annak, hogy a beavatkozások során használt eszközökkel összefüggésben ne alakuljon ki a fertőzéses eredetű szövődmény. Az egységben 8 munkatárs dolgozik. Feladatuk az anyagok átvétele, fertőtlenítése, tisztítása, csomagolása és sterilizálása (bérsterilizálás is).

A korábbi rekonstrukció fejlesztéseinek köszönhetően a sterilizáló korszerű gépekkel működik. Gépparkja – 3 autokláv, 1 formaldehid gáz sterilizátor, 1 plazma sterilizátor – európai színvonalú.

A Központi sterilizáló vezető asszisztense Bogdán Éva.

A KÖZPONTI STERILIZÁLÓ SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA

Báder Aranka fertőtlenítő, sterilező
Csáki Mária sterilező
Demcsikné Gáspár Krisztina sterilező
Fenyvesiné Kövecses Anita sterilező
Igó Szilvia fertőtlenítő, sterilező
Pálffyné Tauber Katalin fertőtlenítő, sterilező
Ságiné Sághi Gabriella fertőtlenítő, sterilező
Szabóné Hornyák Erzsébet sterilező

KÓRHÁZHIGIÉNÉS SZOLGÁLAT

A Kórházhigiénés szolgálat feladata a megelőző járványügyi tevékenység, a diagnosztikus, és terápiás tevékenységek, beavatkozások, valamint az ápolási tevékenység higiénés rendjének kidolgozása, higiénés szemlék során ennek ellenőrzése, a sterilizáló berendezések biológiai hatékonyságának ellenőrzése, vérszennyezettségi vizsgálatok végzése, együttműködés a foglalkozás-egészségügyi szolgálattal a védőoltások vonatkozásában, a dolgozók higiénés oktatása, a fertőzőbeteg nyilvántartás vezetése, kapcsolattartás Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Főosztályával, a Ceglédi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával, kórházi járványok menedzselése.

További feladata a rovar- és rágcsálóirtás szervezése, felügyelete, valamint a veszélyes hulladék szállítás koordinálása.

A szolgálat 2002 óta folytat surveillance tevékenységet, melynek részeként figyelemmel kíséri a kórházi ellátással összefüggő fertőzéseket, a multirezisztens kórokozókat, valamint az ezen betegek ellátására vonatkozó szabályok betartását. A fekvőbeteg osztályok évente visszajelzést kapnak az adott osztályra vonatkozó nosocomiális fertőzések formáiról, gyakoriságáról.

2020 óta a koronavírus világjárványhoz kapcsolódó higiénés feladatok végzése.

KÓRHÁZHIGIÉNÉS SZOLGÁLAT SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA

Földvárszki Ildikó közegészségügyi-járványügyi felügyelő
Hajdú Krisztina népegészségügyi felügyelő
Szíjjné Varóczi Dóra epidemiológiai szakápoló
Zászlós Erika epidemiológiai szakápoló

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Osztályvezető főorvos: Dr. Szalisznyó Ilona
telefon mellék: 363

Vezető ápoló: Bogdán Éva
telefon mellék: 556

Kórházhigiénés Szolgálat
telefon mellék: 395

Csomagoló telefon melléke: 140