Kórházhigiénés osztály

Utoljára módosítva: 2018-01-25

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE

Intézményünkben az új, hét emeletes hotel épület felépítésével nyílt lehetőség Központi sterilizáló kialakítására 1970 tavaszán 2 db autoklávval – korábban minden osztály/részleg maga végezte a fecskendők és a tűk /az akkor elfogadott módszerek szerinti/ – sterilizálását. A Központi sterilizáló első vezetője, s egyben a kórház első higiénikusa, Dr. Jójárt József nyugdíjas gyermekgyógyász főorvos volt, a Központi steril vezető asszisztense pedig Bosznyai Lászlóné.

A hősidőkben házilag átalakított mosógépben történt az eszközök tisztítása, szárítása pedig infravörös lámpák alatt zajlott. 1978-ban Dr. Dálnoki Lenke lett az új osztályvezető, s Ecsediné Hajdú Zsuzsanna volt az első közegészségügyi- járványügyi felügyelő a kórházban. 1985 és 2007 között Balogh Istvánné látta el a felügyelői teendőket. Ebben az időszakban jelentek meg az egyszer használatos eszközök mellett a műanyag alapú eszközök, melyek sterilizálása végett etilénoxid gáz sterilizátor került beszerzésre.

1983-ban Dr. Kárteszi Márta került az osztály élére. Az ő vezetése alatt 2000-ben egy kibővített, már plazma sterilizátorral is felszerelt Központi sterilizáló került átadásra.

2003-2006. között Dr. Molnár Kornélia tanácsadóként segítette az osztály munkáját.
A Kórházhigiénés osztályt 2004-től Dr. Szalisznyó Ilona – megelőző orvostan és népegészségtan, belgyógyász, nefrológus szakorvos.

AZ OSZTÁLY FELÉPÍTÉSE

A Kórházhigiénés osztály jelenleg két szervezeti egységből áll, a Kórházhigiénés szolgálatból és a Központi sterilizálóból.

KÖZPONTI STERILIZÁLÓ

A sterilizálás az alapfeltétele annak, hogy a beavatkozások során használt eszközökkel összefüggésben ne alakuljon ki a fertőzéses eredetű szövődmény. Az egységben 8 munkatárs dolgozik. Feladatuk az anyagok átvétele, fertőtlenítése, tisztítása, csomagolása és sterilizálása (bérsterilizálás is).

A korábbi rekonstrukció fejlesztéseinek köszönhetően a sterilizáló korszerű gépekkel működik. Gépparkja – 3 autokláv, 1 formaldehid gáz sterilizátor, 1 plazma sterilizátor – európai színvonalú.

A Központi sterilizáló vezető asszisztense Bogdán Éva.

A KÖZPONTI STERILIZÁLÓ SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA

Bogdán Éva vezető asszisztens, műtősnő
Báder Aranka sterilező
Bódi Lászlóné sterilező
Budai Mónika fertőtlenítő- sterilizáló
Dudás Józsefné fertőtlenítő- sterilizáló
Igó Szilvia fertőtlenítő- sterilizáló
Károly Ferencné sterilező
Mészáros Zsoltné sterilező
Ságiné Sághi Gabriella fertőtlenítő- sterilizáló
Zsigri Istvánné sterilező

KÓRHÁZHIGIÉNÉS SZOLGÁLAT

A Kórházhigiénés szolgálatot Földvárszki Ildikó közegészségügyi – járványügyi felügyelő, Szíjjné Váróczi Dóra, Lugosiné Zászlós Erika epidemiológiai szakápolók.

A Kórházhigiénés szolgálat feladata a megelőző járványügyi tevékenység, a diagnosztikus, és terápiás tevékenységek, beavatkozások, valamint az ápolási tevékenység higiénés rendjének kidolgozása, higiénés szemlék során ennek ellenőrzése, a sterilizáló berendezések biológiai hatékonyságának ellenőrzése, vérszennyezettségi vizsgálatok végzése, együttműködés a foglalkozás-egészségügyi szolgálattal a védőoltások vonatkozásában, a dolgozók higiénés oktatása, a fertőzőbeteg nyilvántartás vezetése, kapcsolattartás Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Főosztályával, a Ceglédi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával, kórházi járványok menedzselése.

További feladata a rovar- és rágcsálóirtás szervezése, felügyelete, valamint a veszélyes hulladék szállítás koordinálása.

A szolgálat 2002 óta folytat surveillance tevékenységet, melynek részeként figyelemmel kíséri a kórházi ellátással összefüggő fertőzéseket, a multirezisztens kórokozókat, valamint az ezen betegek ellátására vonatkozó szabályok betartását. A fekvőbeteg osztályok évente visszajelzést kapnak az adott osztályra vonatkozó nosocomiális fertőzések formáiról, gyakoriságáról.

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Osztályvezető főorvos: Dr. Szalisznyó Ilona
telefon mellék: 363

Vezető ápoló: Bogdán Éva
telefon mellék: 556

Közegészségügyi-, járványügyi felügyelő: Földvárszki Ildikó
telefon mellék: 395

Epidemiológiai nővérek: Szíjjné Váróczi Dóra, Lugosiné Zászlós Erika
telefon mellék: 395

Csomagoló telefon melléke: 140