Központi anaestheziológia és intenzív therápiás osztály

Utoljára módosítva: 2019-02-19

Mielőtt az osztály feladatait részleteznénk meg kell említeni, hogy az osztályunk három szervezeti egységből tevődik össze, melyek a következők:

  • 1. Anaesthesiológiai részleg
  • 2. Intenzív fekvőbeteg részleg
  • 3. Aneszteziológiai ambulancia

Osztályunk alapvető feladata a beteg állapotának felmérése, stabilizálása, ill. a vitális funkciók fenntartása egyrészt a műtéti körülmények között, másrészt a betegségből adódó egészségkárosodás körülményei között.

Anaesthesiológiai részleg

Hatáskörébe tartozik a műtéti fájdalomcsillapítás, melyet részben altatással valósítunk meg, részben az érzéstelenítéses technikák különböző fajtáival. Az, hogy milyen módszer kerül alkalmazásra egy adott betegnél azt elsősorban a műtét típusa, időtartama, a beteg általános állapota és másodlagosan a beteg óhaja határozza meg. A magyar jogszabályok lehetővé teszik a beteg számára egyik vagy másik beavatkozás mellett vagy ellen történő állásfoglalást. Az aneszteziológus feladata közé tartozik az, hogy megfelelő felvilágosítással elősegítse a beteg számára az optimális beavatkozás melletti döntést.

Az aneszteziológiai tevékenység gyakorlatilag 3 elemből tevődik össze:

műtét előtti betegvizsgálat: premedikációs vizit, amikor is megtörténik a beteg állapotfelmérése, az ehhez szükséges vizsgálatok elrendelése, a műtéti fájdalomcsillapítás megbeszélése a beteggel, illetve a műtét előtti gyógyszerelés és esetleges speciális feltételek (pl. vérbiztosítás, centrális véna biztosítása, stb.) elrendelése műtéti anesztézia: beteg vitális funkcióinak (vérnyomás, szívritmus, oxigén szaturáció, légzési minta, kilégzett CO2, diuresis, de ezen kívül műtét típusától függően egyéb noninvaziv és invaziv paraméterek) monitorizálása, követése, megfelelő fájdalomcsillapítás biztosítása, illetve altatásban végzett műtéteknél a szükséges narkózismélység, izomrelaxáció megvalósítása
a postoperativ fájdalomcsillapítás: ez többnyire műtétes osztályokon történik, ha a műtét típusa, terjedelme vagy a beteg általános állapota szükségessé teszi, akkor a postoperativ időtartamra a betegek az Intenzív Osztályra kerülnek átvételre.

Intézetünkben a következő műtétes szakmák vannak képviselve: sebészet, szülészet-nőgyógyászat, traumatológia, fül-orr-gégészet, szemészet, szájsebészet. Aneszteziológiai tevékenységet mindegyik műtétes szakmának biztosítunk, ezek jellegüknél fogva alapvetően két csoportra oszthatóak:

  • elektív (tervezett) beavatkozásokhoz végzett anesztézia
  • akut (sürgős) beavatkozásokhoz végzett anesztézia

A betegellátás, illetve az anesztézia biztonságának szempontjait mindkét típusú beavatkozásnál maximálisan szem előtt kell tartani, hogy a beteg állapotában maradandó egészségkárosodás ne következzen be az esetleges időigényesebb előkészítés miatt. Ezek az előkészítő tevékenységek ugyanúgy a beteg biztonságát, az ellátás optimális feltételeinek megteremtését hivatottak szolgálni. Továbbiakban szintén az aneszteziológus hatáskörébe tartozik a műtéti kockázat felmérése és a műtéti szakmákkal történő konzultáció alapján eldönteni azt, hogy egy adott műtéti beavatkozás kockázata vagy haszna nagyobb a beteg számára.

Átlagosan egy évben általános anesztéziában részesített betegek száma 6000 fő körül mozog. Ennek 1/3 része narkózis (intratrachealis, TIVA, iv. maszk narkózis, inhalációs narkózis) 2/3 része regionális típusú érzéstelenítés (spinalis, epiduralis, axillaris, perifériás idegblockad).

Aneszteziológia részleg dolgozói

Bálint Erzsébet aneszteziológus asszisztens
Gács Istvánné aneszteziológus asszisztens
Gregor Zoltánné aneszteziológus asszisztens
Herczegné Túri Anita aneszteziológus asszisztens
Misák Edit aneszteziológus asszisztens
Dr. Királyné Magyar Mónika aneszteziológus asszisztens
Palásti József aneszteziológus asszisztens
Szolnoki Lászlóné aneszteziológus asszisztens
Törökné Bene Györgyi aneszteziológus asszisztens

Intenzív fekvőbeteg részleg

Osztályunk működési profilját tekintve, a multidisciplinaris intenziv osztályok közé sorolható. Többnyire posttraumás, műtét utáni állapotú, septicus állapotú, keringési-légzési elégtelenségben levő, súlyos mérgezést elszenvedő betegeket látunk el. Továbbá az Intenzív fekvőbeteg részlegbe azok a betegek is felvételre kerülnek, illetve egyéb osztályokról átvételre, akik intenzív gyógykezelést, intenzív monitorizálást, intenzív ápolást igényelnek.

Tehát minden olyan beteget Intenzív fekvőbeteg részlegbe veszünk fel, akiknek betegségükből vagy az elszenvedett sérüléseiből adódóan életfunkcióik kritikus irányba változtak, életet veszélyeztető állapotba kerültek és amelyek megfelelő, azonnali terápiás beavatkozás nélkül visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvednének vagy elhaláloznának.

Továbbá, amikor az intenzív monitorizálással (noninvaziv, invaziv) és az intenzív ápolással megelőzhetőek, kivédhetőek az életet veszélyeztető szövődmények kialakulása. A felvétel egyik sarkalatos kritériuma az, hogy egy adott betegnél a betegség mennyire reversebilis, illetve az egészségkárosodás egy potenciálisan visszafordítható folyamat, szövődmény eredménye, vagy pedig egy súlyos betegség vissza nem fordítható végstádiuma. Intenzív fekvőbeteg részlegbe történő felvételről mindig az aneszteziológiai-, intenzív terápiás szakorvos jogosult dönteni.

Átlagos évi betegforgalom 300-350 fő, melyek főként a következő nagy megbetegedési csoportokból kerülnek ki: keringési-légzési elégtelenség, sokszervi elégtelenség, polytraumatizáció, septicaemia, shock különböző formái etiológia szerint, izolált koponya sérültek, izolált mellkas trauma, mérgezés, kihűlés, agyi érkatasztrófák, koszorúér katasztrófák, lélegeztetés igényével, súlyos légúti fertőzések, krónikus légúti betegségek lélegeztetés igényével, központi idegrendszeri infekciók, sav-bázis-ion-vércukor-víz anyagcsere súlyos eltérései, coma, stb.

Aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosképzésre akkreditált képzőhely vagyunk, emellett egyéb szakvizsgákhoz szükséges szakgyakorlat osztályunkon szintén megszerezhető.

Intenzív fekvőbeteg részleg dolgozói

Bezzeg Éva intenzív terápiás nővér
Détári Dóra intenzív terápiás nővér
Domán Kamilla intenzív terápiás nővér
Fehérné Kónya Timea intenzív terápiás nővér
Fekete Mónika intenzív terápiás nővér
Gyergyádes Piroska intenzív terápiás nővér
Koglerné Nagy Anikó intenzív terápiás nővér
Kisgyörgy Lilla intenzív terápiás nővér
Kovácsné Gyurinka Ágnes intenzív terápiás nővér
Magyar Erika intenzív terápiás nővér, vezető asszisztens
Monori Zsuzsanna intenzív terápiás nővér
Spekner Lászlóné intenzív terápiás nővér
Szemerédi Mária intenzív terápiás nővér
Tóth Anikó intenzív terápiás nővér
Veres Katalin intenzív terápiás nővér

Aneszteziológiai ambulancia

Munkanapokon délelőtt 11 óra és délután 15 óra között működik.
Célja a műtétre előjegyzett betegek kivizsgálása, állapotfelmérése, műtétre történő előkészítése ambuláns körülmények között. Egy aneszteziológus szakorvos és egy aneszteziológiai szakasszisztens végzi a szükséges feladatokat. A vizsgálatok előjegyzési alapon történnek.

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGÁK
Dr. Tatár Domokos osztályvezető főorvos anaest.-intenzív terápia, oxiológia
Dr. Bontsó Melinda főorvos anaest.-intenzív terápia
Dr. Kara Zita szakorvos anaest.-intenzív terápia
Dr. Kocsis Tünde főorvos anaest.-intenzív terápia, sebészet
Dr. Járvás Mária szakorvos anaest.-intenzív terápia
Dr. Tancsik Enikő szakorvos anaest.-intenzív terápia

RÉSZMUNKAIDŐBEN

Dr. Szabó Sarolta anaest.-intenzív terápia
Dr. Takács Beáta anaest.-intenzív terápia

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Telefon: 53/310-011
Dr. Tatár Domokos: 176-os mellék

Osztályos iroda: 298-as mellék

Intenzív fekvőbeteg részleg: 172-es és 553-es mellék

Orvosi szoba: 118-as és 205-ös mellék

Ambulancia: 554-es mellék

Anaesteziológiai asszisztensek: 216-os mellék