Központi aneszteziológiai és intenzív terápiás Osztály

Utoljára módosítva: 2024-02-01

Mielőtt az osztály feladatait részleteznénk meg kell említeni, hogy az osztályunk két szervezeti egységből tevődik össze, melyek a következők:

  • Anaesthesiológiai részleg
  • Intenzív fekvőbeteg részleg

Osztályunk alapvető feladata a beteg állapotának felmérése, stabilizálása, ill. a vitális funkciók fenntartása egyrészt a műtéti körülmények között, másrészt a betegségből adódó egészségkárosodás körülményei között.

 

Anaesthesiológiai részleg

Hatáskörébe tartozik a műtéti fájdalomcsillapítás, melyet részben altatással valósítunk meg, részben az érzéstelenítéses technikák különböző fajtáival. Az, hogy milyen módszer kerül alkalmazásra egy adott betegnél azt elsősorban a műtét típusa, időtartama, a beteg általános állapota és másodlagosan a beteg óhaja határozza meg. A magyar jogszabályok lehetővé teszik a beteg számára egyik vagy másik beavatkozás mellett vagy ellen történő állásfoglalást. Az aneszteziológus feladata közé tartozik az, hogy megfelelő felvilágosítással elősegítse a beteg számára az optimális beavatkozás melletti döntést.

 

Az aneszteziológiai tevékenység gyakorlatilag 3 elemből tevődik össze

  • Műtét előtti betegvizsgálat: premedikációs vizit, amikor is megtörténik a beteg állapotfelmérése, az ehhez szükséges vizsgálatok elrendelése, a műtéti fájdalomcsillapítás megbeszélése a beteggel, illetve a műtét előtti gyógyszerelés és esetleges speciális feltételek (pl. vérbiztosítás, centrális véna biztosítása, stb.) elrendelése műtéti anesztézia: beteg vitális funkcióinak (vérnyomás, szívritmus, oxigén szaturáció, légzési minta, kilégzett CO2, diuresis, de ezen kívül műtét típusától függően egyéb noninvaziv és invaziv paraméterek) monitorizálása, követése, megfelelő fájdalomcsillapítás biztosítása, illetve altatásban végzett műtéteknél a szükséges narkózismélység, izomrelaxáció megvalósítása.
  • Postoperativ fájdalomcsillapítás: ez többnyire műtétes osztályokon történik.
  • Amennyiben a műtét típusa, terjedelme vagy a beteg általános állapota szükségessé teszi, akkor a postoperativ időtartamra a betegek az Intenzív Osztályra kerülnek átvételre.

 

Intézményünkben a következő műtétes szakmák vannak képviselve: sebészet, érsebészet, szülészet-nőgyógyászat, traumatológia, fül-orr-gégészet, szemészet, szájsebészet. Aneszteziológiai tevékenységet mindegyik műtétes szakmának biztosítunk, ezek jellegüknél fogva alapvetően két csoportra oszthatóak:

  • elektív (tervezett) beavatkozásokhoz végzett anesztézia,
  • akut (sürgős) beavatkozásokhoz végzett anesztézia.

A betegellátás, illetve az anesztézia biztonságának szempontjait mindkét típusú beavatkozásnál maximálisan szem előtt kell tartani, hogy a beteg állapotában maradandó egészségkárosodás ne következzen be az esetleges időigényesebb előkészítés miatt. Ezek az előkészítő tevékenységek ugyanúgy a beteg biztonságát, az ellátás optimális feltételeinek megteremtését hivatottak szolgálni. Továbbiakban szintén az aneszteziológus hatáskörébe tartozik a műtéti kockázat felmérése és a műtéti szakmákkal történő konzultáció alapján eldönteni azt, hogy egy adott műtéti beavatkozás kockázata vagy haszna nagyobb a beteg számára.

 

Átlagosan egy évben általános anesztéziában részesített betegek száma 6000 fő körül mozog. Ennek 1/3 része narkózis (intratrachealis, TIVA, iv. maszk narkózis, inhalációs narkózis) 2/3 része regionális típusú érzéstelenítés (spinalis, epiduralis, axillaris, perifériás idegblockad).

Aneszteziológia részleg dolgozói

Bálint Erzsébet aneszteziológus asszisztens
Gács Istvánné aneszteziológus asszisztens
Gregor Zoltánné aneszteziológus asszisztens
Misák Edit aneszteziológus asszisztens
Dr. Királyné Magyar Mónika aneszteziológus asszisztens
Palásti József aneszteziológus asszisztens
Orosz Veronika ápoló
Törökné Bene Györgyi aneszteziológus asszisztens
Túri Anita aneszteziológus asszisztens

 

Intenzív fekvőbeteg részleg

Osztályunk működési profilját tekintve, a multidisciplinaris intenziv osztályok közé sorolható. Többnyire posttraumás, műtét utáni állapotú, szeptikus állapotú, keringési-légzési elégtelenségben levő, súlyos mérgezést elszenvedő betegeket látunk el. Továbbá az Intenzív fekvőbeteg részlegbe azok a betegek is felvételre kerülnek, illetve egyéb osztályokról átvételre, akik intenzív gyógykezelést, intenzív monitorizálást, intenzív ápolást igényelnek.

 

Tehát minden olyan beteget Intenzív fekvőbeteg részlegbe veszünk fel, akiknek betegségükből vagy az elszenvedett sérüléseiből adódóan életfunkcióik kritikus irányba változtak, életet veszélyeztető állapotba kerültek és amelyek megfelelő, azonnali terápiás beavatkozás nélkül visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvednének vagy elhaláloznának.

 

Továbbá, amikor az intenzív monitorizálással (noninvaziv, invaziv) és az intenzív ápolással megelőzhetőek, kivédhetőek az életet veszélyeztető szövődmények kialakulása. A felvétel egyik sarkalatos kritériuma az, hogy egy adott betegnél a betegség mennyire reversebilis, illetve az egészségkárosodás egy potenciálisan visszafordítható folyamat, szövődmény eredménye, vagy pedig egy súlyos betegség vissza nem fordítható végstádiuma. Intenzív fekvőbeteg részlegbe történő felvételről mindig az aneszteziológiai-, intenzív terápiás szakorvos jogosult dönteni.

 

Átlagos évi betegforgalom 300-350 fő, melyek főként a következő nagy megbetegedési csoportokból kerülnek ki: keringési-légzési elégtelenség, sokszervi elégtelenség, polytraumatizáció, septicaemia, shock különböző formái etiológia szerint, izolált koponya sérültek, izolált mellkas trauma, mérgezés, kihűlés, agyi érkatasztrófák, koszorúér katasztrófák, lélegeztetés igényével, súlyos légúti fertőzések, krónikus légúti betegségek lélegeztetés igényével, központi idegrendszeri infekciók, sav-bázis-ion-vércukor-víz anyagcsere súlyos eltérései, coma, stb.

 

Aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosképzésre akkreditált képzőhely vagyunk, emellett egyéb szakvizsgákhoz szükséges szakgyakorlat osztályunkon szintén megszerezhető.

 

Intenzív fekvőbeteg részleg SZAKdolgozói

Banai István mentőápoló
Bartók Evelin ápoló
Buresch Anikó ápoló
Dániel Alexandra intenzív terápiás ápoló
Domán Kamilla intenzív terápiás nővér
Fehérné Kónya Tímea intenzív terápiás nővér
Koglerné Nagy Anikó ápoló
Kovács Nikolett ápoló
Mester Diána ápoló
Magyar Erika okleveles ápoló (MSc), osztályos vezető ápoló
Monori Zsuzsanna intenzív terápiás ápoló
Szarvas Szilveszter intenzív terápiás ápoló
Szemerédi Mária intenzív terápiás ápoló, egészségügyi gyakorlatvezető,

ápolási igazgató helyettes

Tóth Anikó ápoló
Tóthné Pap Tünde intenzív terápiás ápoló
Veres Katalin intenzív terápiás ápoló

 

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
Dr. Tatár Domokos osztályvezető főorvos anaest.-intenzív terápia, oxiológia
Dr. Moós Judit főorvos anaest.-intenzív terápia
Dr. Kocsis Tünde főorvos anaest.-intenzív terápia, sebészet
Dr. Járvás Mária főorvos anaest.-intenzív terápia
Dr. Lipusz Benedek rezidens
Dr. Hornig István Vajk általános orvos

 

RÉSZMUNKAIDŐBEN

Dr. Bontsó Melinda főorvos anaest.-intenzív terápia
Dr. Szabó Sarolta szakorvos anaest.-intenzív terápia
Dr. Takács Róbert szakorvos anaest.-intenzív terápia

 

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Telefon: +36/53/310-011

Dr. Tatár Domokos 176-os mellék
Osztályos iroda 298-as mellék
Intenzív fekvőbeteg részleg 172-es és 553-es mellék
Orvosi szoba 118-as és 205-ös mellék
Aneszteziológiai asszisztensek 216-os mellék