Pszichiátriai osztály és II. Pszichiátriai rehabilitációs osztály

Utoljára módosítva: 2024-01-25

Az osztály területéhez tartozó lakosság sürgősségi és rehabilitációs ellátását végzi. Akut ellátás szempontjából 200.757 fő, rehabilitációs ellátás szempontjából 229.792 fő tartozik az osztályhoz. Osztályunk 55 ágyas aktív és 68 ágyas rehabilitációs részlegből áll. 1997 óta működik a jelenlegi szervezeti formában. A felvételre kerülő betegek többsége az aktív részlegre kerül. Amennyiben a kezelésük hosszabb időt vesz igénybe, gyógyításuk a kezelőorvos változatlanul hagyása mellett a rehabilitációs részlegen folytatódik.

Az osztály felvételi körzete igen kiterjedt: Cegléd város és vonzáskörzete, Nagykőröshöz tartozó települések, Monor város és vonzáskörzetének nagy része, Nagykáta város és vonzáskörzete. Területi illetékesség alapján beutalást végeznek a háziorvosok, a területünkön működő psychiátriai gondozók, időskorú és szakosított szociális otthonok.

Osztályunk vegyes profilú, ellátunk pszichotikus és affektív betegeket, szorongásos zavarokkal, evészavarokkal küzdőket, szenvedélybetegeket, organikus kórképeket, személyiség- és magatartászavarokat egyaránt.

Az ellátottak alsó korhatára 16 év, felső korhatár nincsen. A súlyos, veszélyeztető vagy veszélyeztetett állapotban levő, tudatzavaros eseteinket zárt részlegen kell kezelnünk mindaddig, míg állapotjavulásuk lehetővé teszi a nyílt osztályrészen való további gyógyításukat. A betegek felvétele, elhelyezése és kezelése során a psychiátriai betegfelvétel és ellátás vonatkozó jogszabályait betartjuk, csakúgy, mint az etikai követelményeket és a szakmai protokollokban foglaltakat.

 

AZ OSZTÁLYOS TEVÉKENYSÉG FŐ TERÜLETEI

Schizophrenia spektrum – Akut psychotikus tünetek kontrollja, pozitív és negatív tünetes schizophreniák kezelése, akut és subakut schubok – az ellátás a farmakotherápiát, az együttműködési készség kialakulásával a különböző típusú psychoterápiákat (nagycsoport, kreatív és foglalkozásterápiák, psychoedukatív csoportterápia) alkalmazását jelenti.

Affektív kórképek – bipolaris zavarok kezelése, a hangulati élet zavarai, (maior depressio, dysthymia, kevert szorongásos és depresszív zavarok stb.). A hangulatjavító és szorongáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása mellett fontos szerepet kapnak a pszichoterápiás módszerek: szabad interakciós kiscsoport, zenés festés, zene, irodalom, stresszkezelő, relaxációs csoportok, állatasszisztált terápia, egyéni kognitív viselkedésterápiák, pár és családterápiás módszerek, szupportív betegvezetés.

Szorongásos betegségek – pánik betegség, kényszer, fóbiás zavarok és somatisatios zavarok kezelése, melyeknél a farmakotherápia mellett a psychoterápia egyéb eszközei is egyénre szabottan alkalmazásra kerülnek (kognitív-magatartásterápiás módszerek, relaxációs technikák), étkezési zavarok – gyógyszeres és kognitív terápiás kezelés.

Krízis interventio, suicid-ellátás – mely esetenként a pár és családterápiás technikák alkalmazását, a rendszerszemléletű ellátás alkalmazását jelenti.

Szenvedélybetegek kezelése az Addiktológiai részlegünkön történik – ellátásuk többlépcsős: a megvonási tünetek azonnali gyógyszeres kezelésétől kezdve a kivizsgálás, majd a szükséges belgyógyászati terápiák bevezetése után az Antaethyl beállításán át a Disulfiram beültetésig, részben gyógyszerrel, részben csoportpsychoterápiával. Az utóbbi időben egyre jelentősebb szerephez jutottak az AA csoportok is.

Magatartászavarok – a heveny magatartási problémák kezelése és megszüntetése, az adaptatios készség hosszú távú javítása. Az osztályos munkában a psychopharmacológia legújabb eredményeit ötvözzük a psychoterápia és szocioterápia szemléletmódjával és gyakorlatával.

Organikus kórképek – kezelése gyógyszerrel, a kognitív, affektív és motoros tünetek javítását, míg a psychoterápiás eljárásokkal a napi rutin felépítését és az alkalmazkodás javítását jelenti. Az esetlegesen szükséges szociális intézkedések megtétele is a feladatkörünkbe tartozik, szociális munkásunk aktív részvételével.

 

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

Név BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
Dr. Baranyi Klára osztályvezető főorvos psychiatria, psychoterápia,
psychiatriai rehabilitáció
Dr. Sági László oszt.vez. helyettes főorvos psychiatria, neurológia, gyermekpsychiatria
Dr. Gracza Katalin főorvos psychiatria
Dr. Tóth Ida adjunktus belgyógyászat
Dr. Papp Margit általános orvos
Dr. Maróti László főorvos psychiatria, psychoterápia,
iü. elmeorvostan szakorvos

Az osztály orvosai közül Dr. Sági László főorvos is rendelkezik pszichológusi diplomával.

AZ OSZTÁLY PSZICHOLÓGUSAI

NÉV ELÉRHETŐSÉG
Fazekas Nóra – klinikai szakpszichológus 291-es mellék
Rejtő Nóra – klinikai szakpszichológus jelölt 291-es mellék
Burján Magdolna – klinikai szakpszichológus jelölt 548-as mellék
Barh Katalin – klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta jelölt 548-as mellék

 

Osztályos vezető ápoló: Székely Márta

Addiktológiai konzultáns: Tehenes Gábor

 

Szakmai és ápolási munkánk fontos segítői az osztályos ápolók, ápolónők, de foglalkoztató terapeutáink, szociális szervezőnk is segíti a komplex biológiai, psychoterápiás és szocioterápiás egységben végzett gyógyító munkánkat.

 

AZ OSZTÁLY AMBULANCIÁJA

Az osztályhoz tartozó psychiátriai ambulancián szakorvosaink az osztályról eltávozott betegek gondozását végzik. Az ambulancia heti 10 órában működik.

 

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Telefon: +36/53/310-011

Dr. Baranyi Klára 386-os mellék
Dr. Sági László 370-es mellék
Dr. Gracza Katalin 194-es mellék
Dr. Tóth Ida 190-es mellék
Dr. Papp Margit 348-as mellék
Dr. Maróti László 236-os mellék
Osztályos iroda 266-os mellék
“A” részleg 191-es mellék
“B” részleg 393-as mellék
“C” részleg 226-os mellék
Vezető ápoló 396-os mellék