Pszichiátriai osztály és II. Pszichiátriai rehabilitációs osztály

Utoljára módosítva: 2022-05-18

A közel 245 ezres lélekszámú terület sürgősségi és rehabilitációs ellátását végzi. Osztályunk 55 ágyas aktív és 80 ágyas rehabilitációs részlegből áll. 1997 óta működik a jelenlegi szervezeti formában, de az évek folyamán csökkentett ágylétszámmal.
A felvételre kerülő betegek többsége az aktív részlegre kerül. Amennyiben a kezelésük hosszabb időt vesz igénybe, gyógyításuk a kezelőorvos változatlanul hagyása mellett a rehabilitációs részlegen folytatódik.

Az osztály felvételi körzete igen kiterjedt: Cegléd város és vonzáskörzete, Nagykőrös város és hozzá tartozó települések, Monor város és vonzáskörzetének nagy része és Nagykáta város vonzáskörzetének egy része. Területi illetékesség alapján beutalást végeznek a háziorvosok, a területünkön működő psychiátriai gondozók, időskorú és szakosított szociális otthonok.

Osztályunk vegyes profilú, ellátunk pszichotikus és affektív betegeket, szorongásos zavarokkal, evészavarokkal küzdőket, szenvedélybetegeket, organikus kórképeket, személyiség- és magatartászavarokat egyaránt.

Az ellátottak alsó korhatára 14 év, felső korhatár nincsen. A súlyos, veszélyeztető vagy veszélyeztetett állapotban levő, tudatzavaros eseteinket zárt részlegen kell kezelnünk mindaddig, míg állapotjavulásuk lehetővé teszi a nyílt osztályrészen való további gyógyításukat. A betegek felvétele, elhelyezése és kezelése során a psychiátriai betegfelvétel és ellátás vonatkozó jogszabályait betartjuk, csakúgy, mint az etikai követelményeket és a szakmai protokollokban foglaltakat.

AZ OSZTÁLYOS TEVÉKENYSÉG FŐ TERÜLETEI

Schizophrenia spektrum – Akut psychotikus tünetek kontrollja, pozitív és negatív tünetes schizophreniák kezelése, akut és subakut schubok – az ellátás a farmakotherápiát, az együttműködési készség kialakulásával a különböző típusú psychoterápiákat (nagycsoport, szabad interakciós kiscsoport, kreatív és foglalkozásterápiák, psychoedukatív csoportterápia) alkalmazását jelenti.

Affektív kórképek – bipolaris zavarok kezelése, a hangulati élet zavara, különböző formáinak menedzselése (maior depressio, dysthymia, kettős depressio stb.). Kezelésükben a hangulatjavító és szorongáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása mellett fontos szerepet kapnak a pszichoterápiás módszerek: szabad interakciós kiscsoport, zenés festés, zene, irodalom csoportok, lovasterápia, egyéni kognitív viselkedésterápiák, pár és családterápiás módszerek, szupportív betegvezetés.

Szorongásos – pánik betegség, kényszer, fóbiás zavarok és somatisatios zavarok kezelése, melyeknél a farmakotherápia mellett a psychoterápia egyéb eszközei is egyénre szabottan alkalmazásra kerülnek (kognitív-magatartásterápiás módszerek, hypnosis, relaxációs csoportterápia).
étkezési zavarok – gyógyszeres és kognitív terápiás kezelés.

Krízis interventio, suicid-ellátás – mely esetenként a pár és családterápiás technikák alkalmazását, a rendszerszemléletű ellátás alkalmazását jelenti.

Szenvedélybetegek – ellátása többlépcsős: a megvonási tünetek azonnali gyógyszeres kezelésétől kezdve a kivizsgálás, majd az azt követő Antaethyl beállításon keresztül a Disulfiram beültetésig, részben gyógyszerrel, részben csoportpsychoterápiával történik. Szervezett munkaterápiát a kórházon belül nem tudunk biztosítani, feltételek hiányában.

Magatartászavarok – a heveny magatartási problémák kezelése és megszüntetése, az adaptatios készség hosszú távú javítása. Az osztályos munkában a psychopharmacológia legújabb eredményeit ötvözzük a psychoterápia és szocioterápia szemléletmódjával és gyakorlatával.

Organikus kórképek – kezelése gyógyszerrel, a kognitív, affektív és motoros tünetek javítását, míg a psychoterápiás eljárásokkal a napi rutin felépítését és az alkalmazkodás javítását jelenti. Az esetlegesen szükséges szociális intézkedések megtétele is a feladatkörünkbe tartozik.

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGÁK
Dr. Baranyi Klára osztályvezető főorvos psychiatria, psychoterápia, psychiatriai rehabilitáció
Dr. Sági László oszt.vez. helyettes főorvos psychiatria, neurológia gyermekpsychiatria
Dr. Kiss Erzsébet főorvos psychiatria
Dr. Gracza Katalin főorvos psychiatria
Dr. Tóth Ida adjunktus belgyógyász
Dr. Papp Margit szakorvos psychiatria
Dr Maróti László adjunktus Psychiatria, Psychoterápia

AZ OSZTÁLY PSZICHOLÓGUSAI

Név: Elérhetőség:
Fazekas Nóra 291 mellék
Rejtő Nóra 548 mellék
Burján Magdolna 548 mellék
Barh Katalin 548 mellék

Az osztály orvosai közül Dr. Sági László főorvos is rendelkezik pszichológusi diplomával.
Osztályos vezető főápoló: Székely Márta
Szakmai és ápolási munkánk fontos segítői az osztályos ápolók, ápolónők, közülük 31 psychiatriai szakápoló, de foglalkoztató terapeutáink, szociális szervezőnk, szociálpedagógusunk is segíti a komplex biológiai, psychoterápiás és szocioterápiás egységben végzett gyógyító munkánkat.

AZ OSZTÁLY AMBULANCIÁJA

Az osztályhoz tartozó psychiatriai és psychoterápiás ambulancián szakorvosaink az osztályról eltávozott betegek gondozását végzik, egyéni igények alapján, munkaidőben, a délutáni órákban (13:00-16:00). A munkaidő egészében végeznek ambuláns szakvizsgálatokat háziorvosi és kórházi szakorvosi kérések alapján. Az ambuláns keretek közt lehetőség van a betegek csoportterápiás foglalkozásokba történő bevonására is

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Telefon: 53/310-011

Dr. Baranyi Klára: 386 mellék
Dr. Sági László: 370 mellék
Dr. Kiss Erzsébet: 348 mellék
Dr. Gracza Katalin: 194 mellék
Dr. Tóth Ida: 190 mellék
Dr. Papp Margit: 348 mellék
Dr. Maróti László: 236 mellék
Osztályos iroda: 266 mellék
“A” részleg: 191 mellék
“B” részleg: 393 mellék
“C” részleg: 226 mellék
Vezető főápoló: 396 mellék