Category Archives: Központi diagnosztikai osztályok

Patológiai osztály

A jelenleg hatályos törvények szerint minden élő emberből eltávolított szervet, szövetet kórszövettani vizsgálatra kell küldeni. Kizárólag kórszövettani vizsgálat alapján lehet elvégezni az orvostudomány három legsúlyosabb terápiás beavatkozását: a szervek csonkolását/eltávolítását, a sugárterápiát illetve citosztatikus kezelést. Ezért a daganatos betegségek hatékony kezelése sem képzelhető el előzetes kórszövettani vizsgálat nélkül, mert egyedül ez a vizsgálat tudja pontosan… Read More »

Radiológiai osztály

Kedves Betegünk! A radiológiai képalkotó vizsgálatokat csak orvosi beutalóval, előjegyzést követően lehet igénybe venni.   A RADIOLÓGIAI OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI Telefon: 53/310-011 Röntgen és UH vizsgálatok előjegyzése 142-es mellék CT vizsgálatok előjegyzése 148-as mellék Vezető asszisztens 524-es mellék Leletező 149-es mellék Emlőszűrés és mammográfia 285-ös mellék A Radiológiai Osztály a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet… Read More »

Transzfuziológia, véradó szolgálat

AZ OSZTÁLY TÖRTÉNETE A ceglédi városi kórházban 1961-ben alakult meg a Vértranszfúziós Állomás a kórház önálló osztályaként. Ennek jelentősége abban állt, hogy nemzetközileg is a “Transzfúziós Medicina” csak a 80-as évek elejétől volt célkitűzés. 1961-ben már széleskörű klinikai képzettségű szakemberek sora valódi kutatóként dolgozott az Országos Hematológiai és Vértranszfúziós Intézetben és irányította a szakmai munkát.… Read More »

Központi laboratórium

BEMUTATKOZÁS Laboratóriumunk a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet Központi Laboratóriuma. Cegléd és környéke – Abony, Albertirsa, Ceglédbercel, Csemő, Dánszentmiklós, Jászkarajenő, Kőröstetétlen, Mikebuda, Pilis, Tápiószőlős, Törtel – háziorvosi és házi gyermekorvosi körzet pácienseinek klinikai laboratóriumi szakellátását biztosító szervezeti egység, természetesen a kórházi fekvőellátás mellett. Azon laboratóriumi vizsgálatok vonatkozásában, melyeket a nagykőrösi laboratóriumban nem végeznek, szintén… Read More »