Neurológiai Osztály

Utoljára módosítva: 2024-01-25

Az OSZTÁLY TÖRTÉNETE

Osztályunk a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet főépületének VI. emeletén található, és az emelet mintegy háromnegyed részét foglalja el. Feladatunk az organikus neurológiai megbetegedések kivizsgálása, gyógykezelése, valamint lehetőség szerint ezek kialakulásának megelőzése. Működésünk 1970-ben kezdődött 32 betegággyal. Az osztály akkori alapító tagjai Dr. Kiss Ferenc (osztályvezető főorvos), Dr. Vékás Kovács Kornélia (osztályos orvos), Hugyik Lajosné (főnővér). Dr. Bense Károly 1987. szeptember 1-én vette át az osztály vezetését. Őt követte Dr. Török Norbert 2013.február 01-én majd Dr. Tóth Lajos 2016.február 01-én, aki jelenleg is az osztályvezető főorvos.

Kezdetben az osztály ágyainak száma 32 volt, mely később folyamatosan változott 42-re, 45-re, 40-re, majd végül a jelenleg is működő 46-ra. Az ellátási területünk is megnőtt az ágyak számának növekedésével.

 

GYÓGYÍTÓ TEVÉKENYSÉG, SZAKMAI PROFIL

A régebben osztályunkon nagyobb számmal kezelt gerincbetegségek aránya mára jelentősen visszaszorult, tekintettel arra, hogy elsődleges ellátásukban a reumatológia illetékes. Kizárólag csak a neurológiai kieséssel, szövődménnyel fellépő esetekben szükséges a neurológus közbenjárása. A pszichiátriai esetekre is ugyanez mondható el.

Jelenleg a gyógyító munkánk nagy részét a stroke ellátás uralja. Az utóbbi évek tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy megnövekedett nemcsak az érrendszeri, hanem a daganatos eseteink száma is.

Egyre többet hallani arról, hogy rohamosan romlik a lakosság egészségi állapota, melyben vezető szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések. Osztályunknak komoly szerepe van a megnövekedett számú és a már kialakult agyérbetegségek/érbetegek (stroke) kezelésében, rehabilitációjuk elindításában. Sajnálatosan egyre nagyobb számú daganatos beteggel is találkozunk osztályunkon A vizsgálatok szempontjából és a megfelelő terápia kialakításában nagy segítségünkre van a kórházunkban folyamatosan rendelkezésre álló Computer Tomograph (CT) készülék, valamint az ultrahang ill. képdiagnosztika.

Az osztályunkra került gerincbetegek átvizsgálását MR vizsgálattal egészítjük ki., mely vizsgálat Szolnokon történik. A súlyosabb, előrehaladottabb esetek véleményezését, a szolnoki és OMIII idegsebészettel történő konzultáció biztosítja. A gyógyítás során nagyrészt konzervatív terápiát (infúziós kezelést) nyújtjuk, amit néhány, helyben elvégezhető fizioterápiás kezelés és gyógytorna egészít ki. Amennyiben a konzervatív terápia már nem elegendő és idegsebészeti beavatkozás szükséges, az az említett intézetek együttműködésével történik.

Neurológiai osztályra kerülnek, egyes bizonytalan eredetű eszméletvesztéssel járó kórképek tüneteivel rendelkező betegek is, akiknél a pontos diagnózis felállításához nélkülözhetetlen szerepet játszik az osztályunkon helyet kapó és azzal szerves egységet alkotó EEG diagnosztika.

Cegléden, a diagnosztika fejlődése javította a neurológiai kivizsgálás feltételeit, mely nagymértékben hozzájárul a gyors és pontos diagnózis felállításához. A klinikákkal/országos intézetekkel kialakított szakmai kapcsolatok – SE, OMIII, PE, SZE, DE – ezen tovább javítottak.

A képdiagnosztikai vizsgálati módszereken túl (CT, ultrahang, rtg) – melyek helyileg biztosítottak – meg kell említeni a laboratórium által nyújtott vizsgálatai lehetőségeket, melyek elengedhetetlenül szükségesek a korszerű kivizsgáláshoz, diagnózis felállításához, ezáltal osztályunk megfelelő szintű működéséhez. Nagyon fontosak továbbá az egyéb elérhető vizsgálati módszerek, valamint a társszakmák, úgymint belgyógyászat, kardiológia, fül-orr-gégészet, sebészet, szemészet, endokrinológia, haematológia, együttműködő segítsége.

Az osztályra felvett és az itt kezelt betegek jelentős része sajnos nem gyógyítható meg. A neurológiai betegségek krónikus folyamatok, melyek rendszeres ellenőrzése, követése indokolt.  Az esetleges szövődmények elkerülésére, és a betegség progressziójának megakadályozására törekszünk, ennek érdekében a leghatékonyabb terápiát és kezelést alkalmazzuk. Arra törekszünk, hogy ez a beteg számára a legjobb, legeredményesebb legyen, és életminőségbeli javulást eredményezzen. Különösen nagy figyelmet fordítunk a daganatos betegek kezelésére, ellátására, akik egy része onkológiai segítséget igényel, mely területi elosztás alapján biztosított.

Osztályunk egyéb neurológiai betegségek kivizsgálását, ellenőrzését is végzi:

  • fejfájás,
  • Parkinson syndroma,
  • extrapiramidális rendszer megbetegedései,
  • demyelinizációs megbetegedések (SM),
  • epilepsia,
  • autoimmun folyamatok,
  • örökletes, elfajulásos elváltozások,
  • idegrendszer gyulladásos betegségeit.

 

TUDOMÁNYOS ÉLET, OKTATÓ MUNKA

A rezidens és az ápoló képzésben is jelentős feladataink vannak elméleti és gyakorlati téren is. Ezzel egyidejűleg időnként orvosi és szakdolgozói előadásokat is tartunk és több ízben a kórházunkban kiírt Tudományos pályázat részesei is voltunk.

 

AZ OSZTÁLYHOZ TARTOZÓ AMBULANCIÁK, SZAKRENDELÉSEK

Feladatunk tehát az organikus neurológiai megbetegedések kivizsgálása, a megfelelő terápia beállítása, a rehabilitáció elindítása, lehetőség szerint a prevenció folytatása. Feladatunk továbbá az egész kórházra kiterjedő szakvéleményezések (konzíliumok) folyamatos adása és az ügyeleti rendszer ellátása. Az ambuláns ellátás a Rendelőintézetben található Ideggyógyászati szakrendelésen történik, mellyel a szoros kapcsolat következtében a betegek fekvőbeteg intézetbe való beutalása – a Sürgősségi betegellátó Osztályon túl – a lehető leghamarabb megoldható. Az osztályhoz kapcsolódik még a II. Ideggyógyászati- és a Stroke ambulancia, valamint az EEG diagnosztika.

 

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGA
Dr. Tóth Lajos osztályvezető főorvos neurológia
Dr. Dávid Erika főorvos neurológia
Dr. Lőrinczi Ilona szakorvos neurológia
Dr. Török Norbert Gábor főorvos neurológia
Dr. Szakács Erzsébet főorvos neurológia
Dr. Pataki Rebeka rezidens
Dr. Kisparti Tamás rezidens

 

AZ OSZTÁLY SZAKDOLGOZÓI

NÉV BEOSZTÁS
Kosaras Lászlóné osztályos vezető ápoló
Gombos Márta oszt. vez. áp. h., EEG szakassz., gazd. nővér
Hajnal Ferencné ápoló
Nagy Lászlóné ápoló
Túriné Barna Ágnes ápoló
Arató Katalin ápoló
Királyné Tancsik Szilvia ápoló
Kiss Noémi ápoló
Erdeiné Verrasztó Anita ápoló
Deákné Jaczina Erika ápoló
Toronyai Antalné ápoló
Antal Arnold Gáborné Tóth Szilvia ápoló
Turza Judit ápoló
Serfel–Magonyi Ildikó egészségügyi dokumentátor
Vörös Zoltánné egészségügyi dokumentátor

 

Az osztályunkra bekerült betegeket magas szakmai ismerettel, gyakorlattal és hozzáértéssel látjuk el. A Neurológiai Osztály dolgozói végtelen türelemmel, pontossággal, megbízhatóan és nagy probléma megoldó képességgel végzik munkájukat.

Osztályunk orvosi és szakdolgozói létszáma nem túl nagy, mégis elmondható, hogy az együtt végzett munkán túl a közösen, együtt eltöltött események is összekovácsolnak bennünket. Hagyomány már több évtizede a közös karácsonyi ünnepség megtartása, megemlékezés a születésnapokról, valamint ide sorolhatók a közös kirándulások, melyek során együtt, valamennyien kikapcsolódhatunk és pár órára elfelejthetjük a mindennapok gondjait.

 

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Telefon: +36/53/310-011

Osztályvezető főorvos – Dr. Tóth Lajos 264-es mellék
Osztályos vezető ápoló – Kosaras Lászlóné 295-ös mellék
Ügyeletes orvosi szoba 260-as mellék
Iroda 261-es mellék
Nővérpult 268-as mellék
Vizsgáló – kezelő 263-as mellék
II. Ideggyógyászati ambulancia/Stroke ambulancia 263-as mellék
Betegtelefon 468-as mellék
EEG diagnosztika 346-as mellék