Babamentő inkubátor

Utoljára módosítva: 2018-02-15

Cegléd városában 2010 végén egy elhagyott csecsemőt találtak holtan egy szemetes konténerben. A települést megrázta a tragédia, ezért a FIDESZ és a KDNP helyi szervezetének kezdeményezésére – a Város Önkormányzatának dolgozói, tisztviselői, a város polgárai, az Egyházközségek, a Dalkia Energia Zrt., valamint az Almafa családi napközi otthon támogatásával – valósult meg az adománygyűjtés, s az ebből befolyó pénzből egy babamentő inkubátor beszerzésére került sor.

Az inkubátor a külső porta mellett lévő volt baleseti sebészeti osztály épületének bejáratánál átalakított helyiségben került elhelyezésre, ahova anonim módon lehet újszülöttet elhelyezni.

A jelenlegi jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét.

A babamentő inkubátor éjjel-nappal igénybe vehető, fűtött környezetet biztosít az elhelyezett újszülöttnek.

Jelzőrendszer értesíti az épület első emeleten lévő fekvőbeteg osztály dolgozóját, aki csak az elhelyező távozása után léphet be a helyiségbe, így biztosítva a névtelenséget a gyermeket otthagyó részre.

A 2011. december 01-ei kihelyezése óta első ízben 2012. szeptember 04-én mentett életet az eszköz. Délben riasztott a speciálisan kialakított rendszer, hogy csecsemőt helyeztek el az inkubátorban. Perceken belül megérkezett a Csecsemő– és gyermekgyógyászati osztály ügyeletes orvosa és az újszülöttes nővér. Az 1-2 napos, 2470 grammos, egészséges kisleány jelenleg az újszülött részlegen kap megfelelő ellátást, nevét a Gyámügyi Hivatal határozza meg.