A kórház napkollektoros rendszerének átadása

Utoljára módosítva: 2017-11-13

[slideshow_deploy id=’2393′]

 

Az ország legnagyobb egybefüggő, 136 darabból álló napkollektoros rendszerét adták át azon a projektzáró rendezvényen, melyet a Toldy Ferenc Kórházban tartottak január 23-án.

Ismételten egy sikeres energetikai projekt megvalósításán van túl a ceglédi kórház, ahol egy 136 darabos napkollektorból álló rendszert adtak át és amellyel meleg vizet állítanak elő a kórház területén – hozzávetőlegesen közel négymillió liter 45 fokos melegvizet képes ez a rendszer előállítani, összehasonlításképpen hetven hagyományos méretű családi ház éves melegvíz felhasználását tudná kielégíteni. A rendszer a működése során hozzájárul még a hagyományos melegvíz előállítás energiaigényének csökkentéséhez is.

A napkollektoros rendszer kivitelezése előtt egy másik beruházást is végre kellett hajtani, mielőtt a napkollektoros rendszer felkerült: a kijelölt konyhai épület, ahova ezt a rendszer felhelyezték, elég rossz állapotban volt és ennek a teljes felújítására sort kellett keríteni. Ennek a beruházásnak a finanszírozásához a pénzbeli összeget a kórházat is fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szervezettől sikerült megigényelniük és kaptak 28 millió forint támogatást. Ebből elkészült a tetőszerkezet vadonatúj szigetelése, valamint egy speciális szerkezet, amire a napkollektoros rendszert fel lehetett helyezni. A napkollektoros rendszer kivitelezésére a Közép-Magyarországért Operatív Programból pályáztak sikeresen és több mint 71 millió forintos támogatást sikerült elnyerniük. Így közel egy 100 millió forintos összértékű beruházást tudtak megvalósítani. A rendezvényen elhangzott: méretét tekintve nem üzemel még egy ekkora napkollektor rendszer az országban. Ugyan vannak olyan rendszerek, melyek több darabszámmal vannak jelen egy-egy helyszínen, de tömbösítve így egyben nem jelentkezik.

A projektzáró eseményen jelen volt Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Földi László országgyűlési képviselő és Hegedűs Ágota alpolgármester is.

„Nekem ars poetica-m az, hogy aki fejleszt, aki épít, az a jövőbe vetett hitét teszi le az asztalra. Emelem kalapom a kórház előtt, hiszen pont ezt a fejlesztést, ennek a hitnek a letételét teszi meg, hiszen a sokadik energetikai fejlesztés, sokadik költségmegtakarítási célkitűzés egy pontjához érkeztünk, hiszen 100 millió forintos beruházást hajtottak végre.” – mondta el Szabó Zsolt. Az államtitkár rávilágított: tették ezt azért, hogy olcsóbb legyen az energia és több maradjon más célokra, például a kórházban dolgozók továbbképzésére. „Sokan mondják és én is vallom, hogy a kórházban az ott dolgozó maga a lélek, ami összetartja az egész épületet. Azonban szeretünk hasznos épületbe bejönni, és a mai napkollektor telep átadása ezt is szolgálja. Azt gondolom, hogy a következő feladat amit meg kell valósítani az, hogy egy olyan napelemes rendszert építsenek az épülethez (ami optimalizálva van magával a hő ellátással, magukkal a napkollektorokkal), amely ellátja a kórház teljes működését és energia szempontjából megszűnik a kiszolgáltatottság. Ez a pénz, ami ezáltal létrejön az a továbbfejlesztéseket szolgálja.” – fogalmazott Szabó Zsolt.

A kórház gazdasági igazgatója, Bobál István arról számolt be, hogy ez a projekt a kórház vezetése által tudatosan vállalt stratégia egyik eredménye. „2009 óta végezzük azt a munkát, aminek ez a projekt a harmadik és fontos láncszeme. Energiahatékonyság és energiatudatosság az, ami összefogja ezeket a beruházásokat, hiszen 2009-ben már megvalósítottuk három épületünk teljes külső hőszigetelését, nyílászáró cseréjét, tetőszigetelését, ami az adott épületek esetében közel 40 százalékos energia megtakarítást jelentett. Ezekben az épületekben a kórház ágyszámából több mint 200 ágy üzemel, tehát egy igen jelentős fejlesztésről és projektről volt szó. Ez egyébként egy 160 millió forintot meghaladó beruházás volt, akkor még sajnos csak 50 százalékos támogatási intenzitással lehetett külső forrást szerezni, de akkor a kórház képes volt arra, hogy a hiányzó pénzt is mellé tegye és megvalósítsa ezt a beruházást.” – mondta el Bobál István, aki azt is elmondta: a második eleme ennek a sorozatnak 2012-ben volt, amikor ezeknek az épületeknek a tetejére egy napelemes rendszert hoztak létre, és ahol egy 46 kilovolt/amperes teljesítményű napelem rendszer működik azóta is, ami villamos energiát termel a kórház hálózatára, csökkentve ezáltal azokat a költségeket, melyek a kórház üzemeltetéséhez és fenntartásához szükségesek voltak.

„Ez a harmadik elem, a napkollektoros rendszer. Itt nem szeretnénk lezárni és befejezni ezeket a beruházásokat, hiszen dolgoztunk és dolgozunk a következő projekteken és lehetőségeken. Meg vannak erre a terveink, hiszen tervezzük a város központjában működő, másik telephelyünk, a rendelőintézet esetében ugyancsak egy épületenergetikai fejlesztést illetve nyílászáró cserével, hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítésről lenne szó. Továbbá régi vágyunk a kórház villamos korszerűsítése, a lámpatestek cseréje illetve ezzel együtt a villamoshálózat felújítása, az előzetes számítások szerint ez körülbelül évente 20 millió forint megtakarítást jelentene a kórháznak.” – mutatott rá a kórház jövőbeli fejlesztési terveire a gazdasági igazgató.

Szokolai
/Forrás: www.cegledinfo.hu/