Egészségfejlesztési Iroda – Pályázatról

Utoljára módosítva: 2019-09-27

VEKOP-7.2.2-17 kódszámú „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése” című pályázati felhívás keretében megvalósított

„Egészségfejlesztési programok megvalósítása a Ceglédi járásban”elnevezésű projekt

 

A magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek mellett a mentális megbetegedések előfordulása is nagyarányú, mely tényezők összességében nagy betegségterhet jelentenek az ország számára. A felsorolt betegségek jelentős hányada vezethető vissza a helytelen életmódra, ezért a lakosság egészségmagatartásában jelentős javulást kell elérni, és ehhez biztosítani szükséges a megfelelő fizikai-, társadalmi-, gazdasági- és jogi környezetet.

Olyan egységes egészségszervezési és egészségfejlesztési rendszert kell kialakítani, mely jól meghatározott kliens utak mentén biztosítja a lakosság számára a szükségleteknek és igényeknek megfelelő szolgáltatásokat. Az egészségszervezési és egészségfejlesztési feladatok összehangolása és megfelelő ellátása érdekében az Egészségfejlesztési Irodák és Közösségi Egészségszervezési Irodák között létrejövő együttműködések eredményeképpen kialakíthatóvá válnak a helyi igényekhez és az egészségszervezési irányelvekhez illeszkedő közösségi egészségszervezési protokollok, valamint ezek alapján létrehozhatóak az egyéni szolgáltatási tervek.

Az Egészségfejlesztési Irodák intézményi hátteret biztosítanak a betegségmegelőzési, egészségfejlesztési tevékenységhez oly módon, hogy aktívan működtetik, tartós helyi, járási hálózatba integrálják az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket.

Az Egészségfejlesztési Irodák – közvetlen kapcsolatot kialakítva az egészségfejlesztési programok célcsoportjaival – oly módon javítják az egészségügyi ellátórendszer prevenciós tevékenységét, hogy a háziorvosi szolgálatoktól, a járóbeteg szakrendelésről vagy fekvőbeteg szakellátást követően az Egészségfejlesztési Irodákba irányított életmódváltásra szorulókat, vagy saját elhatározásukból életmódváltást kezdeményezőket kockázatbecslés alapján életmódváltó programokba vonják be és követik a programokban való részvételüket. Az

Egészségfejlesztési Irodák a hálózatba szerveződéshez, a működéshez folyamatos szakmai támogatást kapnak az Egészségfejlesztési Irodák szakmai irányításért felelős országos szervtől.

Jelen felhívás átfogó célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, a fejlesztés járuljon hozzá az ország átfogó népegészségügyi hálózatának kialakításához, és ezen keresztül a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, egészségkultúrájának javításához és a krónikus nem-fertőző betegségek megelőzéséhez a területi egyenlőtlenségek csökkentésével.

 

Projekt adatok:

Projekt azonosító: VEKOP-7.2.2-17-2017-00009
A projekt címe: „Egészségfejlesztési programok megvalósítása a Ceglédi  járásban”
Projekt időtartama: 2018.10.01–2020.09.30.
Az elnyert támogatás összege: 90 000 000 Ft
Támogatási intenzitás: 100%