VEKOP-7.2.2-17-2017-00009

Utoljára módosítva: 2022-11-22

Támogatási szerződés

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény 

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IRODA KIALAKÍTÁSA A CEGLÉDI JÁRÁSBAN

  1. június 30.
A Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával Egészségfejlesztési Irodát hozott létre 90.millió forint vissza nem térítendő támogatásból. 

A projekt címe „Egészségfejlesztési programok megvalósítása a Ceglédi járásban”. Az intézmény 2018.10.01. és 2021.05.31. között valósította meg VEKOP-7.2.2-17-2017-00009 azonosító számú pályázatát.

A projekt átfogó célja volt, hogy javuljon a járás lakosságának egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, a fejlesztés járuljon hozzá az ország átfogó népegészségügyi hálózatának kialakításához és ezen keresztül a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, egészségkultúrájának javításához és a krónikus nem-fertőző betegségek megelőzéséhez a területi egyenlőtlenségek csökkentésével. Fontos, hogy a helyi lakosok egészségük iránti felelősséget érezzenek, megszerezzék az öngondoskodás képességét.

A fenti célok elérését támogatja a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet által létrehozott és működtetett Egészségfejlesztési Iroda, mint önálló szervezeti egység, amely a pályázati forrásból finanszírozott humán és tárgyi eszközeivel több évre szóló programsorozat megszervezését és lebonyolítását tette lehetővé.

Az EFI, mint a járás egészségfejlesztési feladataihoz rendelt újszerű intézményrendszeri elem jött létre. Létrehozása lehetővé tette az egészségfejlesztési tevékenység hatékonyságának és szakmai megalapozottságának javítását a lakosság egészségi állapotának és az egészség-egyenlőtlenségek leküzdésének érdekében.

A 2018.10.01. és 2021.05.31. közötti támogatási időszakban közel 40 féle program valósult meg.

  • Mozgásprogramok – Pl. Kondicionáló torna, senior jóga, osteoporosis torna,
  • Táplálkozási, tanácsadási – Pl. Diétás tanácsadás, Reformkonyha,
  • Életmódváltást ösztönző klubfoglalkozások – Szívbetegek klubja, Ér-és nyirokbetegek Társasága, Diabetes Klub, Baba-Mama Klub, Szülői Szerepre felkészítő klub,
  • Mentális egészségfejlesztési programok – Burnout megelőzése előadássorozat, dohányzásról való tartós leszokás módszerei című előadások.

További információ:

Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (Egészségfejlesztési Iroda)

2700, Cegléd, Rákóczi út 7.

efi@toldykorhaz.hu