A Fül-Orr-Gégészeti szakrendelő felújítása

Utoljára módosítva: 2014-06-08

2011. január 28-án Intézetünk Rendelőintézetében sajtótájékoztató keretében mutatták be a fül-orr-gégészeti és audiológiai szakrendelések megújult műszerparkját.

 

Dr. Kerepesi Lénárd osztályvezető főorvos ismertette a részleteket: “új műszereket és vizsgáló pultot szereztünk be, amivel a betegeket gyorsabban és pontosabban tudjuk majd ellátni. Felújítottuk a bútorzatot is. Megújult az audiológiai részen a csendeskabin, és teljesen új audiológiai műszereket szereztünk be. Bevezettünk egy új audiológiai vizsgáló eljárást, a BERA vizsgálatot. Ez az agyi elektromos jelek vizsgálatán alapuló objektív hallásvizsgálat, amihez nem kell a beteg visszajelzése. A szubjektív audiometriás vizsgálat ugyanis a beteg közreműködésével történik.

 

A BERA vizsgálat alkalmas például a csecsemők és a gyermekek halláscsökkenésének kimutatására, illetve annak megállapítására, hogy a beteg nem csak kitalálja vagy eltúlozza-e a panaszait (pszichogén nagyothallás). Bizonyos esetekben a vizsgálatok fényt deríthetnek az idegi halláscsökkenés okára is. Elengedhetetlen továbbá a szédüléses, fülzúgásos betegeknél. Eddig ilyen vizsgálatot Cegléden nem lehetett elvégezni, a betegeket Kecskemétre, Debrecenbe, Budapestre küldtük. A több millió forintos berendezéshez a pénzt több forrásból teremtettük elő.

Dr. Kerepesi Lénárd tájékoztatója után a dán Resound cég csúcstechnológiás hallókészülékeinek magyar forgalmazója, a Danavox Kft. ismertette a hallókészülékek technikai fejlődését. A hölgyek számára pedig legalább tíz különböző színű készüléket gyártanak ugyanazokból a típusokból, így mindig a ruhájuk vagy a hajuk színéhez illőt viselhetnek.