Fül-orr-gégészeti osztály

Utoljára módosítva: 2024-01-19

Osztályunk az Intézmény Törteli úti telephelyén a főépület VI. emeletén található. 15 ággyal működik. Ellátási területünk az Intézmény fekvőbeteg ellátási területének megfelelően Délkelet Pest megyére, mintegy 168 000 lakosra terjed ki.

Az osztályhoz tartozó szakrendelések működnek a Rendelőintézetben a Rákóczi u.7. alatti telephelyen:

  • I. Fül-orr-gégészet szakrendelés
  • Audiológiai szakrendelés

Vizsgálatra jelentkezni az 53/505-651-s telefonszámon, illetve hallásvizsgálatra az 53/505-663-as telefonszámon lehet.

Az osztály tevékenysége felöleli a szakrendelőkből beutalt betegek, valamint a sürgősséggel felvett betegek általános és néhány esetben speciális fül-orr-gégészeti ellátását. Műtéti tevékenységünk körébe tartoznak a rutin fül-orr-gégészeti műtétek mellett egyes speciális műtétek elvégzése is.
Fülészeti eseteink zömét a krónikus fülgyulladás miatti operációs mikroszkóp alatt végzett elsősorban gyulladást megszüntető, és ha lehetőség van rá, hallásjavító műtétek képezik.

Gyermekeknél a halláscsökkenést okozó savós középfülgyulladás esetén az altatásban végzett orrmandula műtéttel együtt végezzük el az azonnali hallásjavulást eredményező “szellőző tubus” (Gromet) behelyezését.
Nagy gyakorlattal rendelkezünk a külső fül műtétek, mint a fülplasztikák, hallójárati elváltozások, fülkagyló bőrét érintő betegségek műtéti ellátásában.

Egyre növekvő számban jelentkeznek a hirtelen halláscsökkenés és füleredetű szédülésben szenvedők, akiknél a kivizsgálás mellett modern, összetett, gyógyszeres kezelést alkalmazunk. A kezelés eredménye annál jobb, minél hamarabb jelentkezik a beteg a komplett kórházi ellátásra.

Orr és az orrmelléküreg betegségek kezelésében alkalmazzuk a legmodernebb, ún. minimal invaziv endoscopos technikákat. Ehhez rendelkezünk egy speciális eszközzel (Shaver), aminek segítségével kíméletesen, nagyobb hatásfokkal eltávolíthatók az orrpolipok, külső feltárás nélkül kezelhetőek a melléküregek, arcüreg, homloküreg és az ékcsonti öböl. A melléküreg műtéteket minden esetben megelőzi és a munkánkat nagyban segíti a kórházunkban elérhető korszerű komputer tomográfiás (CT) vizsgálat.
Nagy számban végzünk egyéb orrlégzést javító műtétet, mint pl. orrsövény és orrkagyló műtétet. Gyakran látunk el orrvérző beteget minden korosztályból.

A garatbetegségek közül legnagyobb számban az idült mandula és orrmandula gyulladás fordul elő. Gyermek betegeinket altatásban operáljuk. A gyermekek garatmandula műtéteinél alkalmazott Coblator nevű speciális eszköz (információ: www.coblation.com, www.arthrocareENT.com) használatával nagymértékben csökkenthetők a műtét utáni szövődmények, valamint kisebb a műtét utáni jelentkező fájdalom.

Felnőtt betegek is igényelhetik az altatást a mandula műtéteknél.

A szájüreg, nyelv, garat, nyelőcső egyéb betegségeinek kivizsgálásában és műtéti ellátásában is a lakosság rendelkezésére állunk.
Az algarat és gégebetegségek kivizsgálásánál és kezelésénél az altatásban, mikroszkóp és endoszkóp együttes használatával végzett “mikrolaringoszkópia” módszerét alkalmazzuk.
Egyre nagyobb számban végzünk nyaki műtéteket, elsősorban gyulladásos betegségek, fejlődési rendellenességek során visszamaradt nyaki cysták miatt.

Osztályunk tevékenységének nagy részét teszi ki a daganatos betegek kivizsgálása, sürgősségi ellátása. További daganat ellenes kezelés megszervezésére jó kapcsolatot ápolunk több onkológiai centrummal.
Elvégezzük az arc, nyak területén lévő jó és rosszindulatú bőrdaganatok műtéti eltávolítását.
Legújabb műtéti eljárásként bevezetjük a könnycsatorna elzáródásának korszerű műtéti megoldását az ún. DCR műtétet. Tevékenységünk során nagy figyelmet fordítunk a folyamatos szakmai fejlődésre és az újabb, korszerű, a betegek számára kíméletesebb kezelési módok alkalmazására.

AZ OSZTÁLY ORVOSAI

NÉV BEOSZTÁS SZAKVIZSGÁK
Dr. Kerepesi Lénárd osztályvezető főorvos fül-orr-gégészet, audiológia
Dr. Blum Ferenc szakorvos fül-orr-gégészet
Dr. Lázár József
főorvos fül-orr-gégészet, gyermek fül-orr-gégészet
Dr. Mónus Zsolt főorvos fül-orr-gégegyógyászat, audiológia

Vezető ápoló: Császárné Békefi Brigitta

AZ OSZTÁLY ELÉRHETŐSÉGEI

Telefon: +36/53/310-011

Osztályvezető főorvos – Dr. Kerepesi Lénárd 265-ös mellék
Orvosi szoba 260-as mellék
Iroda 286-os mellék
Nővérpult 267-es mellék
Vizsgáló 262-es mellék
Betegtelefon 410-es mellék